Catina alba si minunile ei terapeutice
Catina alba (Hippophae Ramnoides) este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.
Aceasta planta este cunoscuta pentru efectele ei terapeutice miraculoase inca din antichitate. Catina alba este considerata una dintre plantele cu proprietati nutrive de exceptie, facand-o sa fie considerata miraculoasa.
In China de exemplu, medicina traditionala o recomanda in tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european, exista insemnari privind importanta catinei ramase de la Dioscorid si Teophast.
In prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.
Toata planta este medicinala insa partea cu cele mai multe substante active este fructul. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat măcesul si de 10 ori mai mult decât citricele.
Retete cu Catina
Nectar de catina
Se selectioneaza fructele cu culoarea cea mai portocalie, acestea fiind cele mai bogate în vitamine. Este indicat ca siropul sa se prelucreze in ziua recoltarii fructelor. Fructele se spala, apoi se preseaza. Siropul obtinut se introduce intr-un agitator din inox, unde se adauga zahar sau miere de albine. Compozitia se agita foarte bine pe parcursul mai multor ore, chiar si pana la 10 ore, dupa care siropul se poate pune in sticle inchise emetic. O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe de catina, care se fierb in 6 l de apa si 1 kg de zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.
Sirop de catina
Fructele de catina (1 kg) spalate se zdrobesc cat se poate de bine, iar apoi se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam 1/5 din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data.
Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante:
Varianta 1: 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar (Continutul este mai acrisor.)
Varianta 2: 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar (Continutul este dulce.)
Energizant din catina cu miere
Daca va simtiti oboist, epuizat, sfarsit, nu apelati la energizantele de sinteza. Este deja cunoscut efectul devastator pe care uneori, le au acestea pentru organismul uman. Folosirea produselor naturale ajuta corpul sa-si revina la o forma optima. Desi mierea de albine este prin ea insasi un energizant, in combinatie cu catina devine o adevarata "bomba" ecologica de energie. Spalati bine bobitele de catina, lasati-le sa se zvante si puneti-le intr-un borcan de 800 de grame cam pana la nivelul a doua treimi din capacitate, apoi umpleti borcanul cu miere de albine, de preferinta miere poliflora sau de salcam. Se lasa la macerat la rece 7-10 zile dupa care amestecul se poate consuma cate doua, trei linguri pe zi, mai putin seara. Acest amestec este bine de dat si copiilor deoarece ii fereste de raceala si le ofera o gama intreaga de vitamine si minerale.
Ulei de catina
La 150 g fructe proaspete maruntite se adauga 150 ml ulei de floarea soarelui. Se recomanda uleiul pur, virgin, de masline. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Dupa acest interval de timp, se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera cu grija in alt vas partea de deasupra a uleiului care este limpede. Este bine sa se foloseasca vase de sticla. Borhotul ramas se poate usca si se foloseste la prepararea infuziei vitaminizante. Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature, in boli oncologice, in tratarea bolilor de piele (uz extern), a iritatiilor provocate de arsuri, insolatii, expuneri la substante toxice. Ranile greu vindecabile se acopera cu cataplasme inmuiate in ulei de catina si se observa vindecarea rapida.
Ceai de catina
Se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina, zdrobite oparite cu 250 ml de apa clocotita, lasandu-se la infuzat timp de 30 minute. SE beau 2-3 cani pe zi. Este un ceai vitaminizant de exceptie.
Dulceata de catina
Ingrediente: 2 kg boabe de catina, 2 kg zahar, 2 cani de apa
Mod de preparare: Se fierbe un sirop din apa si zahar, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Cand incepe sa faca bule mari se pun boabele de catina si se lasa la fiert, adunand spuma formata. Cand dulceata devine lucioasa si isi schimba culoarea (portocaliu inchis-maroniu) si este legata, se stinge focul. Se pune calduta in borcanele spalate si uscate si se lasa la racit fara capac pentru a prinde crusta. Apoi se pun capacele si se depoziteaza in camara. Daca punem odata cu boabele si sucul unei lamai, previnim zaharisirea si ajutam la pastrarea unei culori frumoase.
Macerat de catina cu miere
Intr-un vas, amestecam boabele de catina cu mierea de albine. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas, dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in tratarea anemiei copiilor. Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata.
Catina uscata
Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura maxima, se introduc fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade. Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin si se conserva in borcane de sticla. Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea. Ca efecte, am aminti cresterea poftei de mancare, rezistenta la efort fizic si intelectual. Are efect anticonstipant.
Vin din fructe de catina
Se pun intr un vas de sticla 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 l de apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Pentru grabirea fermentarii, se recomanda sa se adauge si putina drojdie de vin. Se lasa 15 20 de zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu apare suprafata vinului.
Decoct din boabe de catina
Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500 ml apa clocotita. Se fierb timp de 10 minute si apoi se lasa o ora in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut. Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit in tratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica.
Infuzie din boabe catina
Peste 2 linguri cu fructe uscate sau proaspete se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia. Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.
Otet de catina
Alegeti o sticla si umpleti 1 sfert cu fructe de catina. Puteti folosi si un borcan cu capac. Fierbe o cantitate de otet necesara sa fie umplut borcanul sau sticla. La sticla se pune un dop de pluta iar in caz ca ati pus in borcane, se prelucreaza 10 minute in baie de aburi. Pentru a utiliza otetul, se foloseste o parte otet la 2 parti de ulei de masline. Cand il folositi adaugati sare si piper dupa gust si diverse ierburi aromatice proaspete.
Pui marinat cu sos de catina
Pentru aceasta reteta puteti folosi un pui intreg taiat in bucati, copanele, pulpite, aripioare, ce doriti. Sosul pentru marinat este suficient pentru 3-4 kg de carne de pui.
Ingrediente: 1 ceasca suc de catina, 1 ceasca sirop de artar sau miere de albine, 1 lingurita praf curry, 1/2 lingurita piper, 1 lingurita sare.
Se amesteca ingredientele de mai sus bine si se pun in sosul obtinut bucatile de carne. Carnea si sosul pentru marinat se pun intr-un vas, se inchide etans si se da la frigider timp de 2-24 de ore. Dupa ce se scoate, carnea se poate prepara la gratar sau la cuptor. In timpul gatirii, carnea se unge cu acest sos de mai multe ori. Dupa ce ati terminat de gatit carnea, sosul ramas se arunca.
Iaurt cu suc de catina si morcov
Aceasta este o bautura traditional ruseasca – lapte batut cu aroma de catina si suc de morcov care echilibreaza aciditatea fructelor de catina cu dulceata sucului de morcov.
Ingrediente: 200 ml iaurt sau lapte batut, 50 g fructe de catina, 50 ml suc de morcov, 1 lingurita miere de albine.
Mod de preparare: se spala fructele de catina, se pun intr-un blender cu putina apa si se fac o pasta. Se strecoara sucul cu ajutorul unui tifon, iar pulpa o puteti folosi la ceai sau la ce doriti. Se amesteca sucul de catina cu cel de morcovi si cu miere, se amesteca foarte bine pana se dizolva mierea si se completeaza cu iaurt. (puteti adauga si o lingura de smantana).
Jeleu de catina
Se prepara un suc din fructe de catina la blender. In cazul in care aveti catina la congelator, mai intai se dezgheata fructele. Pentru un jeleu de catina fin, sucul se strecoara printr-un tifon. Pentru jeleu de catina avem nevoie de:
6 cani suc de catina, 1 plic pectina/gelatina, 6 cani zahar/ miere de albine.
Se fierbe sucul cu pectina. Se da la o parte de pe foc, se adauga zaharul si se mai fierbe inca 1 minut, apoi jeleul se toarna in borcane pentru conservare. Pentru sterilizare, se pun borcanele in baie de aburi timp de 10 minute. Sucul de catina nu face spuma ca alte sucuri. Boabele de catina au un continut ridicat de ulei de catina, motiv pentru care jeleul se va separa usor in borcan cu timpul. Acest lucru nu afecteaza gustul jeleului de catina.
Inghetata de catina
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 ml apă, 200 ml de zahăr, 400 ml suc de cătină albă, de preferință proaspăt extras.
Spalati o cana de fructe de catina poate chiar 2 cani si puneti-le intr-un blender pentru a obtine un piure. Apoi strecurati piureul obtinut printr-o sita fina. Peste pulpa ramasa in sita se toarna apa clocotita pentru a obtine mai mult suc. In final, trebuie sa obtineti 400 ml de suc. Se pune apa cu zaharul intr-o cratita la fiert.Se lasa sa fiarba cam 5 minute la foc mic pentru a se obtine un sirop, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de catina bine, se pune in forme daca doriti si se da la congelator inainte de servire.